- Optymalny zakres odczynu dla maksymalnego plonowania większości roślin uprawnych mieści się w przedziale pH od 5,5 do 6,5, a dla roślin wrażliwych na zakwaszenie w przedziale pH od 6,0-7,0, aczkolwiek bliżej tej górnej granicy.
- Kontrola odczynu gleby powinna być prowadzona systematycznie, z wykorzystaniem wszelkich dostępnych środków (obserwacji roślin uprawnych, chwastów, pomiarów odczynu gleby w polu i w laboratorium).
- Regulacja odczynu polega na utrzymywaniu w uprawianej glebie zakresu pH zapewniającego optymalne warunki wzrostu rośliny najbardziej wrażliwych na zakwaszenie.
- Niezwykle ważne jest regularne badanie gleby. Decyzję o wapnowaniu pola należy rozważać a najlepiej podjąć w sytuacji, gdy odczyn gleby spadnie o 0,5 jednostki pH poniżej zakresu optymalnego dla danej kategorii agronomicznej gleby.
- W warunkach bardzo niskiego odczynu gleby należy unikać stosowania jednorazowo zbyt dużych dawek wapna tlenkowego. Zalecana jest metoda tzw. dawek obniżonych, z jednoczesnym wskazaniem konieczności corocznego pomiaru odczynu gleby
- Dobór nawozu wapniowego nie jest prosty, zależy przede wszystkim od terminu wapnowania, z tym, że na glebach o niskim kompleksie sorpcyjnym (gleby bardzo lekkie) wskazane są małe dawki wapna w formie wolno działającej (wapno węglanowe).
- Ze względów praktycznych nie należy bezpośrednio wapnować niektórych roślin uprawnych, wrażliwych na wapno takich jak ziemniaki, len, łubin żółty, owies.
- Wapno, po zastosowaniu, należy w miarę możliwości dokładnie wymieszać z glebą.
- Nie należy łączyć zabiegu wapnowania z jednoczesnym wywożeniem i przyorywaniem nawozów naturalnych (obornik, gnojowica), a także ze stosowaniem nawozów fosforowych i azotowych zawierających azot w formie amonowej (N-NH4), ponieważ dochodzi do dużych strat składników pokarmowych. Między tymi zabiegami wskazana jest przerwa, która powinna trwać przynajmniej przez 4-6 tygodni.