Rośliny uprawiane na glebach kwaśnych nie tylko dają niższe plony, ale są również gorszej jakości. Ziemniaki uprawiane na glebie bardzo kwaśnej mają słabszą zdolność kiełkowania, kwiaty koniczyny wytwarzają mało nektaru dla pszczół, a w paszy zmniejsza się zawartość mineralnych składników pokarmowych. Zbiory z łąk kwaśnych zawierają mało białka.
Zwyżki plonów pod wpływem wapnowania tych samych roślin są znacznie większe na glebach lżejszych niż na glebach ciężkich. Reakcja roślin na wapnowanie jest bardzo zróżnicowana i zależy od odczynu gleby. Na glebach bardzo kwaśnych (pH do 4,5) rośliny mało wrażliwe na zakwaszenie gleby reagują na wapnowanie w małym stopniu, natomiast rośliny wrażliwe w bardzo wysokim stopniu.
Pod względem przeciętnej reakcji na wapnowanie, rośliny można podzielić na trzy grupy:
Rośliny silnie reagujące na zakwaszenie gleby (optymalne pH 6,0–7,5) | ||
pszenica ozima | bobik | lucerna |
pszenica jara | koniczyna | cebula |
jęczmień | wyka | czosnek |
kukurydza | soja | seler |
rzepak | gorczyca | kapusta |
buraki cukrowe | buraki pastewne | buraki ćwikłowe |
Rośliny mniej wrażliwe na zakwaszenie gleby (optymalne pH 5,0–6,5) | ||
żyto | marchew | groch |
owies | len | fasola |
ziemniaki | słonecznik | pomidory |
Rośliny mało wrażliwe na zakwaszenie gleby (optymalne pH poniżej 5,0) | ||
gryka | łubin żółty | Seradela |
Tytoń | Rzodkiew | Rzepa czarna |
Źródło: IUNG–PIB w Puławach
Na glebach lekkich, na których udział roslin słabiej reagujących na wapnowanie jest duży, przeciętny efekt tego zabiegu jest mniejszy. Natomiast na glebach średnich i mocnych z przewagą roślin reagujących dodatnio na wapnowanie jest on większy (Rys. 1-4).
Rys. 1. Efektywność podstawowego zabiegu wapnowania w zależności od kategorii agronomicznej gleby
Rys. 2. Efektywność podstawowego zabiegu wapnowania w zależności od odczynu gleby
Rys. 3. Zwyżka plonów zbóż pod wpływem wapnowania na glebach o różnym odczynie
Rys. 4. Wpływ wapnowania i nawożenia magnezem na plonowanie żyta
Utrzymywanie optymalnego zakresu odczynu gleb w gospodarstwie jest podstawowym warunkiem opłacalności produkcji roślinnej. Niespełnienie tego warunku oznacza znaczną utratę plonu nasion, ziarna, korzeni, bulw i pasz, a także pogorszenie jakości konsumpcyjnej, paszowej i przemysłowej płodów rolnych
Tabela 1. Zakres odczynu gleby dla ważniejszych roślin uprawnych
Gatunek rośliny uprawnej | Odczyn optymalny | Gatunek rośliny uprawnej | Odczyn optymalny | Gatunek rośliny uprawnej | Odczyn optymalny |
Zboża | Przemysłowe | c.d. Strączkowe | |||
Pszenica | 5,5 – 7,5 | Rzepak | 5,5 – 7,5 | Groch | 6,0 – 7,5 |
Żyto | 4,0 – 6,5 | Len | 5,5 – 6,5 | Łubin biały | 6,0 – 7,5 |
Pszenżyto | 5,0- 7,0 | Konopie | 6,5 – 7,5 | Motylkowate pastewne, trawy | |
Jęczmień2 | 6,0 – 7,5 | Tytoń | 6,5 – 7,0 | Sardela | 4,5 – 6,5 |
Owies1 | 4,5 – 6,9 | Strączkowe | Lucerna | 6,0 – 7,5 | |
Kukurydza | 5,5 -7,0 | Soja | 6,0 – 7,0 | Koniczyna czerwona | 5,5 – 7,0 |
Gryka | 5,0 – 6,5 | Groch polny, peluszka | 5,0 – 6,5 | Koniczyna biała | 5,0 – 6,5 |
Okopowe | Łubin żółty | 4,0 – 6,0 | Trawy pastewne | 5,5 – 7,0 | |
Burak cukrowy | 5,5 – 7,5 | Bobik | 6,0 – 7,5 | 1Rośliny tolerujące niski odczyn gleby2Rośliny nie tolerujące niskiego odczynu gleby | |
Ziemniak | 4,0 – 6,5 | Fasola | 6,0 – 7,5 |